Ohlédnutí za červnovým Dnem setkávání
Autor: Jitka Černochová (jitka.cernochovacesta-poznani.cz) Datum: 2.7.2015 12:00
V sobotu 27. června 2015 se jako již tradičně konal Den setkávání, který byl spojen také se sjezdem členů Cesty poznání. I přes některé nesnáze vše dopadlo dobře a dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí.

V prvním příspěvku měla vystoupit Milena Navrátilová a mluvit na téma Jak se bránit stresu z práce? Avšak stalo se, že na cestě Zlín – Praha se konalo hned několik objížděk, které zkrátka nešlo odstranit a jako kouzlem se přesunout do Prahy, a tak jsme si tuto přednášku nahradili výkladem snů. Mirek Šubrt vede na Cestě poznání seminář, ve kterém se snaží rozklíčovat a vykládat sny. Ukázal nám tedy, jak se sny pracuje, a následně na jednom z příkladů, nás účinkujících, jsme se pokusili tento sen vyložit. Co se vám zdálo naposledy? Bylo to o lásce, přátelství, cestování...? Jak jste se cítili? Co jste v něm dělali? A mnohé další (a těžší) otázky zazněly v tomto příspěvku. Bylo to velmi zajímavé a sama jsem byla překvapená, kolik technik se dá k rozuzlení použít.

Přestávku jsme využili k osobnímu blahopřání Mirkovi, který měl narozeniny. Jako dárek dostal ode mě a Honzy knihu Dalea Carnegieho - Jak získat přátele a působit na lidi, o které jsem psala článek a naleznete ho v historii článků, a dále dostal dort, který jsem upekla jak jemu, tak i Honzovi, který slavil svátek. Všem moc chutnal, což je ta nejlepší odměna! :)

Sny nás do sebe natolik vtáhly, že jsme získali skluz, a tak další (již plánovaná) přednáška Mirka byla o trochu zkrácená. Jmenovala se Diskuze bez faulů a dozvěděli jsme se zde, jakých chyb se v diskuzi dopouštíme (či můžeme dopustit). Dostali jsme materiály, na kterých byly fauly rozdělené do skupin, které kladou důraz na rozum, emoce či chybné vyvození aj. Na každé stránce se jich nacházelo minimálně šest. Vybrali jsme si jeden z nich, který nás nejvíce zaujal, a představili příklad ze života.

Malujeme myšlenku

Další výstup byl zaměřen prakticky. Na základě citace a krátkého výkladu jste měli za úkol nakreslit myšlenku. Tuto praktickou část vedl Jan Černoch a jím vybraná citace zněla: „Pobyt je jsoucno, o kterém nelze říci, že se mezi jiným jsoucnem jen vyskytuje. Toto jsoucno se onticky vyznačuje spíše tím, že mu v jeho bytí o toto bytí samo jde. K této bytostné skladbě pobytu pak ale patří, že má ve svém bytí k tomuto bytí bytostný vztah.“ Martin Heidegger: Bytí a čas (§4, str. 27/16) Nyní i vy si můžete zkusit nakreslit myšlenku tohoto filosofa. Honza kreslil s námi a bylo velmi zajímavé, že každý z nás v tom viděl něco svého. Všichni účastníci vložili do kresby kus své myšlenky. Někteří malovali matematicky, jiní abstraktně a vyšly z toho zajímavé výtvory.

Poslední přednáškou bylo vystoupení inženýra Lukáše Černohorského, který nám přišel vyprávět o politice v době internetu. Lukáš Černohorský je předsedou České pirátské strany a představil nám zejména vztah mezi občanem (voličem) a prezentací strany na sociálních sítích, zejména Facebooku. Dozvěděli jsme se mnohé o prezentaci nejen strany, ale zejména jejích představitelů. Jak mohou politici komunikovat s občany přes sociální sítě? Co se na nich dozví? Do jaké míry ukázat své soukromí? Zajímavou otázkou také bylo, jak bojovat s negativními názory, které nejsou konstruktivní. I vaše vlastní prezentace vám může uškodit a jak se tomu vyvarovat, o tom pan Černohorský také vyprávěl. Povídání s předsedou České pirátské strany bylo velmi přínosné a protáhlo se o hodinu déle, než jak byl konec původně plánován.

Na závěr dne byl naplánován sjezd členů Cesty poznání, ale pro malou účast a snahu chytit poslední autobusy se nakonec konal v předsednickém trojlístku. I tak byl ukončen dříve, ale pevně věříme, že příště (třeba zase za rok!) se sejdeme v hojném počtu. Již nyní pro vás připravujeme další Den setkávání, můžete se zúčastnit také výkladu snů s Mirkem, a když budete mít čas, přijďte si popovídat s Honzou Na kus řeči, který se koná vždy v pátek jednou za měsíc.

Budeme se na vás těšit!

hodnocení článku: 100%
Hodnotit články mohou pouze přihlášení členové SMS.
Jitka Černochová
jitka.cernochovacesta-poznani.cz

Jitka je v současné době hlavně maminka dvou malých rarášků, jinak pracuje jako učitelka českého jazyka a společenských věd. Ve volných chvílích čte, píše, dělá korektury, maluje. tvoří nebo cestuje.

Vidět a cítit znamená existovat, myslet znamená žít. /William Shakespeare/

Diskuze ke článku

Jméno:
Email:
Text:
Jsi robot?

Příspěvky

Dosud nebyl vložen žádný příspěvek.